"Acel sistem care exista acum este unul autoritar. Si indiferend cine il va inlocui pe Putin, acest sistem autoritar s-ar putea pastra sau reactualiza. Mi-as dori ca Rusia sa devina stat democratic, dar pentru asta avem nevoie de forma de conducere parlamentar-prezidentiala su, si mai bine, doar parlamentara", a spus fostul oligarh intr-un interviu acordat publicatiei germane Deutsche Welle.

In acest context, miscare pe care o conduce, "Rusia deschisa" nu trebuie sa permita inlocuirea unui Putin cu altul, ci instituirea unui sistem bazat pe respectarea legii. "Putin este destul de pragmatic si intelege ca nu poate preda succesorului sau o putere asa cum arata ea acum. Sper ca va folosi parghiile de care dispune pentru a impune in urmatorii sase ani o reforma politica, astfel incat, pe la jumatatea mandatului urmator, cand va considera oportun, sa se retraga", a continuat Hodorkovski.

In opinia lui, actiunile de protest care devin tot mai frecvente pe tot teritoriul Rusiei nu trebuie ignorate pentru ca, desi nu au capatat o amploare ingrijoratoare, ele influenteaza modul de gandire a milioane de oameni.

Comentand, pentru cotidianul Nezavisimaia gazeta, interviul lui Hodorkovski, analistul Aleksei Makarkin, vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice, a precizat ca "republica parlamentara este o idee mai veche a fostului oligarh, cu ajutorul careia el incearca sa mobilizeze o parte din electorat".

In schimb, opozantul Aleksei Navalnyi, considerat cel mai de temut adversar politic al lui Vladimir Putin, are alta abordare, care, spune Makarkin, aminteste de actiunile lui Boris Eltin: primul presedinte al Rusiei, care a fost si el in opozitie, a reusit sa instituie o putere prezidentiala puternica.

Makarkin este de parare ca opozitia pare, din nou, dispusa sa stranga randurile in jurul unui lider puternic, iar Hodorkovski stie foarte bine acest lucru. "Si, chiar daca proiectele de tara ale celor doi, Hodorkovski si Navalnyi, difera, o alianta este posibila. In ultima instanta, si unul si celalalt vor acelasi lucru - schimbarea puterii in Rusia", a concluzionat analistul.