Publicatia americana "The National Interest" prezinta trei cele mai "mortale" mijloace de razboi ale flotei militare chineze.

Distrugatorul 052C/D

Navele de razboi din seria 052C/D sunt destinate, in principal, apararii aeriane si contribuie la protectia altor forte militare, precum portavioane si portelicoptere de desant. Nave care amintesc, atat prin aspectul lor exterior, cat si prin caracterul misiunilor, cu distrugatorul american Arleigh Burke si cu distrugatorul britanic Darling.

Distrugatoarele de tip 052C/D sunt echipate cu 60 de lansatoare verticale de racheta, rotative. Rachetele din dotare sunt din clasa HQ-9, o versiune a sistemele rusesti C-300 si sunt capabile sa intercepteze si sa distruga diferite tinte, de la rachete de croaziera la cele balistice.

In plus, la bordul fiecarei nave exista dispozite de lansare pentru rachetele antisubmarin, o platforma de elicoptere si un hangar pentru un elicopter Z-9 sau Ka-28.

In prezent, flota militara chineze dispune de sase asemenea distrugatoare. Se preconizeaza contruirea altor trei.

Avionul de lupta J-15, "Rechinul zburator"

A detine un portavion, Liaoning, fara avioane capabile sa decoleze si sa aterizeze pe punte ar fi un non-sens. Prin urmare, pe masura ce lucrarile la primul portavion avansau, China a inceput elaborarea unui astfel de avion special. Initial, Beijing a vrut sa cumpere aparate rusesti Su-33, dar Moscova a suspendat negocierile pe aceasta tema dupa ce a aflat ca specialistii chenezi au copiat Su-27, prezentat sub numele de J-118.

Deocadata, J-15 nu se ridica la standardele dorite de conducerea militara a tarii. Se pare ca la decolarea de pe portavion, cu rezervoarele pline, aparatul nu poate duce mai mult de doua tone de armement.

Este o problema majora, agravata inclusiv de faptul ca J-15 nu se pot alimenta in aer. Pana in octombrie 2014, flota chineza dispunea de 11 asemenea avioane de lupta.

Corveta clasa 056 Jiangdao

Deocamdata, corveta Jiangdao nu figureaza printre cele mai bine inarmate, dar va deveni curand. Pana in prezent, au fost construite cel putin 23 astfel de nave de lupta, din care 10 au intrat deja in dotarea flotei militare in 2014. O cifra care, pana in 2018, va creste la 50.

Pentru moment, fiecare astfel de corveta dispune de patru rachete antisubmarin Yj-83, care pot dobori tinte situate la o distanta de peste 124 mile.