"Armele ofensive (create pentru a ucide, n.r.) autonome (...) vor permite conflicte armate pe o scară nemaivăzută în trecut şi cu viteze de execuţie dificil de conceput pentru oameni", se afirmă în această scrisoare deschisă publicată la Convenţia ONU pentru armament. Printre semnatarii ei se află şi Elon Musk, patronul constructorului de automobile autonome Tesla şi CEO al companiei spaţiale SpaceX, dar şi Mustafa Suleyman de la compania britanică DeepMind, deţinută de Google şi specializată în inteligenţa artificială.

"În calitate de companii care pun la punct tehnologii de robotică şi inteligenţă artificială, ce ar putea fi deturnate de la sensul lor de bază pentru a dezvolta arme autonome, ne simţim deosebim de responsabili pentru a trage un semnal de alarmă", au spus semnatarii scrisorii.

"Ele pot fi arme înfiorătoare, arme pe care dictatorii şi teroriştii le folosesc împotriva populaţiilor nevinovate, şi arme piratate cu scopuri funeste", au continuat semnatarii, într-un document publicat duminică de Future of Life Institute, o organizaţie non-profit bazată în Statele Unite, care a avertizat în legătură cu efectele potenţial negative ale tehnologiei.

"Nu avem mult timp la dispoziţie pentru a acţiona. Odată deschisă această cutie a Pandorei, ea va fi dificil de închis. De aceea, vă implorăm să găsiţi un mijloc pentru a ne proteja de aceste pericole", au adăugat semnatarii, care provin din diverse ţări ale lumii.

ONU analizează din 2013 aceste tipuri de arme şi o serie de reuniuni pe această temă ar fi trebuit să aibă loc începând de luni la Geneva, însă ele au fost în cele din urmă amânate pentru luna noiembrie, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite. În 2015, câteva mii de cercetători şi personalităţi au lansat un apel pentru interzicerea "armelor ofensive autonome".

Elon Musk, care este membru al Future of Life Institure, din care face parte şi celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking, a insistat asupra "pericolelor" generate de inteligenţa artificială, citând cazul "roboţilor ucigaşi".