Nou creatul fond Anti-Tobacco Trade Litigation Fund, alimentat cu 4 milioane de dolari de Bloomberg Philanthropies și de Bill & Melinda Gates Foundation, a fost anunțat la a 16-a Conferință Mondială 'Tobacco or Health' din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

În ultimii ani, țări printre care Uruguay și Australia s-au angajat în lupte juridice cu companii de tutun pentru legi care să prevadă etichetarea grafică de avertizare cu privire la pericolul la adresa sănătății sau de împachetare standard pentru țigări fără logo-uri. Companiile susțin că politicile de control al producției de tutun încalcă acordurile comerciale internaționale și normele Organizației Mondiale a Comerțului.

Bloomberg a declarat că fondul va sprijini țările mici și pe cele în curs de dezvoltare, care de multe ori nu au resursele necesare pentru a lupta cu companiile producătoare de tutun. "Credem că cele mai multe dintre aceste țări vor câștiga aceste lupte, dar ele trebuie să își poată permite să angajeze avocați cu experiență în câștigarea litigiilor", a spus Bloomberg.

Fumatul ucide peste 5 milioane de oameni în fiecare an, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar nou creatul fond atrage atenția că aproape 80 la sută dintre cei un miliard de fumători câți există în lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii, mai scrie AP.

'Este o chestiune de sănătate publică faptul că guvernele din întreaga lume conștientizează problema, dar și a fiecărei țări și a fiecărei culturi', a declarat Bloomberg. "Nu credem că un guvern ar trebui să aibă de ales între investiții în viitorul poporului și lupta în justiție, iar noi suntem de părere că, bazându-se pe resurse potrivite, le-ar putea face pe amândouă", a explicat fostul primar al New York-ului.

Fondul completează cei 600 milioane dolari cu care Bloomberg Philanthropies s-a angajat să combată consumul de tutun la nivel mondial din anul 2007, ajutând țările să pună în aplicare politici de control al pieței tutunului, cum ar fi creșterea impozitelor, crearea de locuri publice fără fumat și interzicerea publicității la tutun. Acesta va fi administrat de Campaign for Tobacco-Free Kids cu sediul la Washington, care va coordona și resursele juridice și alte tipuri de asistență tehnică, notează AP.