Discuţiile de două zile dintre miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale s-au încheiat sâmbătă la Moscova cu angajamentul "de a nu ţinti ratele de schimb în scopuri concurenţiale", potrivit comunicatului de final al reuniunii G20.
   
Declaraţia este mai fermă decât poziţia G20 de acum trei luni şi exercită presiuni asupra Japoniei, pentru renunţarea la recomandările publice legate de cotaţia yenului.
   
Yenul se află la cel mai scăzut nivel faţă de dolar după 2010, iar liderii mondiali vor să tempereze temerile că unele ţări încearcă să devalorizeze monedele pentru susţinerea creşterii economice prin exporturi.
   
Riscul este intrarea pe o spirală a devalorizărilor şi protecţionismului asemănătoare cu cea din anii '30, dacă ţările vor reacţiona pentru protejarea economiilor proprii.
   
"Devalorizările motivate politic nu pot îmbunătăţi sustenabil competitivitatea, nu rezolvă problemele structurale şi declanşează reacţii", a declarat preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, Jens Weidmann.
   
Noul angajament al G20 are rolul să transmită Japoniei că poate stimula economia, dar să nu recomande un anumit nivel al cotaţiei yenului, consideră Chris Turner, director la ING Groep în Londra.