Comentariile lui Wolfgang Schaeuble, făcute cu prilejul unei vizite la Bruxelles, reprezintă o provocare chiar la adresa fundamentelor Uniunii Europene, unde legiferarea pentru toate cele 28 de națiuni este atribuită actualului parlament al blocului. Divizarea acestui organism, cred criticii, ar reprezenta o demontare a unuia dintre cele mai mari simboluri de unitate ale Europei, estimeaza Reuters.

In opinia lui Schaeuble, un parlament separat pentru cele 18 țări din zona euro ar permite acestui grup o mai stransa integrare. "Integrarea europeana trebuie consolidata într-un mod inteligent, eventual prin modificări la tratatele /UE/," a afirmat Schaeuble, reiterând nevoia de modificări legale pentru a sprijini moneda unică.  "Îmi pot imagina că ar fi un parlament al zonei euro", a adaugat el la o reuniune organizată de Partidul Popular European, un grup reprezentând partidele politice de centru-dreapta.

În sprijinul afirmațiilor sale, Schaeuble a vorbit de dorinta Franței și Germaniei ca "Parlamentul European să se implice mai eficient în deciziile din zona euro". "Ar fi relativ ușor să se realizeze acest lucru prin crearea unui parlament al zonei euro format din membri ai parlamentelor țărilor din zona euro", a explicat Schaeuble.

Comentariile sale sunt susceptibile să fie primite cu reticenta în Parlamentul European, ai cărui peste 700 de membri se pregătesc pentru alegerile din luna mai. Ei s-au opus deja încercărilor de a crea un acord interguvernamental pentru părți ale uniunii bancare, o schemă de a unifica abordarea băncilor cu probleme din zona euro.

Alegerile sunt de așteptat să conducă la un aflux de grupuri eurosceptice, în timp ce criza economică alimentează nemulțumirea față de Bruxelles în rândul unei largi populații. Iar aceasta, la rândul ei, ar putea face mult mai dificilă finalizarea legilor, care necesită un acord între țările UE, precum și între membrii parlamentului european.

Ministrul suedez de finanțe Anders Borg, a cărui țară este în afara euro, a declarat că este sceptic în legătură cu sugestiile lui Schaeuble și că ar face prea puțin pentru a aborda o lipsă de încredere la scară largă la Bruxelles.  Împingând la o astfel de schimbare s-ar putea de asemenea dovedi riscantă dacă ar conduce Marea Britanie, în afara euro și care deja își pune întrebări dacă ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, să își renegocieze poziția.