'Este o problemă care revine pe tapet (protestul sindicatelor din sectorul forestier, n.r.). Au fost foarte multe discuţii. O să fac referire foarte pe scurt la unele dintre revendicările dânşilor şi care sunt deja practicate. Una dintre revendicări este de ce angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor nu pot fi membri ai Consiliului de Administraţie al Romsilva. Acesta este un lucru pe care l-am reglementat încă de când am venit în acest mandat. Este o problemă foarte clară de proastă guvernanţă, în condiţiile în care angajaţii instituţiei sunt, în acelaşi timp, şi membrii în Consiliul de Administraţie, pentru că nu poţi să nu separi funcţia de conducere de funcţia de execuţie. Am luat aceste măsuri la începutul mandatului, de a reglementa această situaţie şi consider că cele două funcţii trebuie separate foarte clar. Din acest punct de vedere, nu este oportun ca angajaţii Regiei să facă parte din Consiliul de Administraţie', a spus Paşca Palmer.

Referitor la o altă revendicare a forestierilor, aceea a salariilor, ministrul Mediului a punctat că acestea 'sunt determinate şi de Regia Naţională a Pădurilor, pentru că ei sunt o regie de stat şi nu sunt salarii de bugetari'.

Miercuri, aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP) au protestat, timp de trei ore, în Piaţa Victoriei din Capitală, solicitând modificarea unor reglementări care vizează sectorul silvic, ajuns, potrivit protestatarilor 'într-o situaţie extrem de gravă'. Cu această ocazie, forestierii au solicitat Guvernului demisiile ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, şi secretarului de stat pe domeniul Păduri, Erika Stanciu.

Potrivit FAP, printre revendicări se află anularea Ordinului de Ministru prin care se împiedică participarea angajaţilor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva la procesul de selecţie pentru membrii Consiliului de Administraţie. În acest sens, Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei, a afirmat că Ordinul de Ministru prin care se interzice personalului angajat în Romsilva să participe la selecţia pentru funcţia de membru al Consiliului de Administraţie (CA) încalcă prevederile Constituţiei şi ale ordonanţei privind guvernanţa corporativă.

Protestatarii consideră, de asemenea, că este nevoie de modificarea HG nr. 924/4.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, "întrucât prevederile acestei HG constituie o ameninţare la menţinerea şi gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat şi, conform Legii nr. 2/2016, o ameninţare la siguranţa naţională."

În viziunea iniţiatorilor protestului, propunerea Departamentului Păduri pentru modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din proprietate publică nu soluţionează problematica creată prin aplicarea HG nr. 924/2015, iar estimările Federaţiei amintesc de faptul că aproximativ 7.000 de salariaţi de la RNP - Romsilva vor fi concediaţi, precizeaza agerpres.