Potrivit precizarilor sale, "la ora actuală, se fac calcule la Ministerul de Finanţe, împreună cu cei de la Casa Naţională de Pensii. Urmează ca, după ce vom avea toate calculele financiare, ca să vedem şi cât încape în anvelopă această lege, să venim cu varianta finală la data de 1 octombrie, după care va trebuie să reia circuitul, adică să fie adoptat ca şi proiect de lege de către Guvern sau să se transmită mai departe Parlamentului, iar Parlamentul să o dezbată, să vină cu amendamente şi în final să fie promulgată", a spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a adaugat ca pensiile din sistemul naţional, de la Casa Naţională de Pensii, trebuie să crească, iar inechităţile trebuie să dispară la momentul la care se calculează această remuneraţie.

"Nu vorbim aici despre pensiile speciale. Acolo este cu totul altă discuţie, unde nu prea are legătură Ministerul Muncii, pentru că, după cum ştiţi, există o casă sectorială de pensii - una este la MAI, alta la Ministerul Apărării. Noi ne-am axat pe varianta care ţine de Casa Naţională de Pensii. Ca şi principii, exact cum scrie în Programul de guvernare, trebuie să crească punctul de pensie până în 2020, la 1.775 de lei. Asta înseamnă că pensiile automat vor creşte toate", a subliniat Vasilescu, scrie agerpres.

De asemenea, Vasilescu susţine că se va păstra principiul contributivităţii şi se va încerca să nu mai existe niciun fel de inechităţi în sistem. "Vom încerca să avem o formulă, astfel încât şi femeile, şi bărbaţii care au avut aceeaşi meserie să aibă aceeaşi pensie. După aceea nu mai trebuie să existe niciun fel de diferenţiere între oameni care au avut aceeaşi meserie, care au acelaşi stagiu de cotizare, care au aceeaşi vârstă de pensionare doar că au ieşit la pensie în ani diferiţi şi, în aceste condiţii, s-au trezit şi cu pensii diferite. Sunt foarte multe lucruri şi ne ajută mult şi acest principiu pe care îi avem, de a trece contribuţiile de la angajator la angajat, tocmai că venim cu o altă filosofie. Banii respectivi vor intra cu toţii în contul personal în care cotizează o persoană. Luăm în calcul toate veniturile pentru care au fost plătite contribuţii, gen al 13-lea salariu sau orice alt fel de venituri care au existat în cariera profesională a celui care iese la pensie", a explicat ministrul Muncii.

Vasilescu a adăugat, totodată, că "nu ne propunem să micşorăm vârsta de pensionare, mai puţin la femeile care au peste trei copii". "Probabil că, în viitor, probabil peste 10-15 ani, poate şi mai devreme, va fi o altă optică a unui guvern. Cert este că vârsta de pensionare creşte în toată Uniunea Europeană, se duce spre 70 de ani. Sunt ţări care au ajuns deja la 68 de ani şi progresiv cresc până la vârsta de 70 de ani", a spus ministrul de resort.