"În fiecare dimineața înainte de a mă trezi, trăiesc cea mai mare plăcere: aceea de a fi Salvador Dalí", spunea artistul devenit icon-ul suprarealismului. Deși cunoscut în mare parte pentru picturile sale, Dalí s-a implicat în toate artele vizuale, dar și în propria publicitate. Cu o personalitate excentrică și cu un simț de auto-promovare rar întâlnit, Dalí s-a propulsat în fruntea mișcării avandgardiste, adesea supranumindu-se unicul suprarealist adevărat.

Recordul de autor în cazul lui Dalí este de 15 milioane de euro pentru pictura "Paul Eluard" în 2011 și de 535.600 de euro pentru sculptura în bronz "Elefant de Triumf" în 2014.

Într-o luptă perpetuă cu propriile tenebre, în creația sa, pictură ori sculptură, Dalí deschide cele mai ascunse sertare ale psihicului uman, opera sa fiind puternic influențată de psihanaliști (Freud, Adler).

Sculptura în bronz "Minotaurul" (preț de pornire sub € 4.000), o ocazie unică în expoziția Artmark, respectă subtilitatea și jocul cu simbolurile timpului, specifice operei artistului. Sculptura este inventariată în catalogul "Dalí. The hard and the soft. Sculptures & Objects", de Robert & Nicholas Descharnes.

Remarcabilă este și prezența lui Pierre Bonnard, cofondator al grupării avangardiste "Les Nabis", prin litografiile "Maternitate" și "Viața Sfintei Monica" (preț de pornire sub € 200).

O altă piesă importantă a expoziției provine din colecția dr. Iosif Dona și se numește "Aeneas salvându-și tatăl" (preț de pornire sub € 900), cu o compoziție complexă, realizată prin unirea a două viziuni artistice, François Girardon și Pierre Lepautre. Opera de față cunoștea la începutul secolului al XVIII-lea o prima sa variantă monumentală, astăzi regăsindu-se în patrimoniul Muzeului Louvre.

Timp de 7 zile Palatul Cesianu-Racoviță devine principala atracție a bucureștenilor în materie de artă românească importantă și artă europeană.

Acestea pot fi vizitate începând cu sâmbătă, 8 martie și până miercuri, 19 martie, la sediul Artmark, iar pe 20 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, unde, la ora 19:00, va începe Licitația de Primăvară 2014.