Nu se stie cu exactitate cand au inceput lucrarile de contructie. Probabil in a doua jumatate a secolului V i.Hr, in timpul dezbinarii imperiului chinez. A fost ridicat ca zid de aparare impotriva nomazilor din nord. Spre deosebire de prima portiunee a zidului, ce se intinde intr-o zona de vai, partea a doua, realizata din ordinul imparatului Qin Shi Huangdi, urmeaza numai linia cresterelor muntilor.

Din lipsa de argila, s-a folosit, atunci, piatra asezata in straturi. De atunci, zidul a fost lungit constant, atingand, in dinastia Ming, lungimea maxima. Latimea zidului difera foarte mult: intre 4 si 8 metri in regiunea Peking, la 10 si 12 metri in alte zone. La intervale de catre sute de metri, se ridica turnuri de 12 metri inaltime. Erau folosite ca posturi de observare, transmitere de semnale si depozite de arme.

Acum, zidul chinezesc este asaltat de turisti. Unii pleaca dezamagiti, pentru ca lucrarile de restaurare au sters patina vremii, altii pleaca entuziasmati de maretia constructiei. Sun portiuni la care se lucreaza, altele, aparent abandonate, emana istorie. Oricum, e ceva unic in lume. Va invitam pe marele Zid chinezesc prin intermediul agentiei Airpano.