''Am convenit că guvernul ar trebui să convoace alegeri anticipate pentru 8 iunie'', a anuntat dna May din biroul său din Downing Street, după o reuniune a cabinetului si spre surprinderea generala. Pentru a valida organizarea scrutinului, premierul trebuie să obţină acordul parlamentului cu o majoritate de două treimi.

Teoretic vorbind, opoziţia laburistă are puterea de a bloca iniţiativa, dar liderul său Jeremy Corbyn a dat de înţeles că nu se va opune anticipatelor. Aflata in functie de mai putin de un an, sefa guvernului conservator caută, in opinia analistilor, să profite de rezultatele slabe realizste de laburişti în sondaje pentru a-şi întări mandatul şi majoritatea sa printr-un vot popular înainte de negocierile dificile privind ieşirea din UE.

May a preluat frâiele executivului de la Londra fără să fie aleasă, la câteva zile după referendumul din 23 iunie 2016, în cadrul căruia britanicii s-au pronunţat cu un procent de aproape 52 % pentru Brexit, determinându-l pe predecesorul său, David Cameron, să demisioneze. Urmatoarele alegeri legislative la termen erau prevăzute pentru 2020. Dar, Theresa May, a cărei popularitate se află într-un moment de vârf, consideră că este un moment bun de a încerca să-şi întărească legitimitatea şi să aibă întreaga libertate de acţiune în timp ce începe o perioadă de doi ani de discuţii cu UE pentru a negocia o separare care se anunţă dureroasă.

Pe acest fundal, liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, şi cel al Partidului Liberal-Democrat, Tim Farron, partide aflate în opoziţie, şi-au manifestat bucuria faţă de anunţul neaşteptat al premierului privind convocarea alegerilor anticipate. 'Laburismul va oferi ţării alternativă la un guvern care a eşuat în reconstrucţia economiei, care a provocat scăderea standardelor de viaţă şi a redus fondurile alocate învăţământului şi sistemului nostru de sănătate publică', a afirmat Corbyn într-un comunicat.

La randul sau, Farron a declarat că un vot anticipat reprezinta o şansă de se evita un 'Brexit dur'. 'Aceste alegeri sunt şansa voastră de a schimba direcţia ţării (...) Dacă doriţi să evitaţi un Brexit dur dezastruos. Dacă doriţi să menţineţi Marea Britanie în piaţa comună. Dacă doriţi o Mare Britanie deschisă, tolerantă şi unită, aceasta este şansa voastră', a sustinut politicianul britanic.