Scott Kelly, ingineri al NASA in varsta de 51 de ani, Mihail Kormienko (51 de ani) si Ghennadi Padalka vor ramane la bordul laboratorului orbital 342 de zile. Nimeni nu a mai stat atat pe ISS, statie "inaugurata" in anul 2000.

Kormienko si Kelly au la activ mai multe misiuni spatiale si sunt familiarizati cu atmosfera de pe ISS, unde au petrecut deja sase luni, durata obisnuita a unei sederi pe ISS.

Pe ISS se afla, in prezent, rusul Anton Shkaplerov, italianca Samantha Cristoforetti si americanul Terry Virts. Ei vor pleca spre Pamant in luna mai.

Potrivit NASA, noua misiune vizeaza "colectarea de date biomedicale, ca parte a programului de pregatire a unor misiuni de lunga durata in spatiu", in conditiile in care Statele Unite si-au anuntat intentia de a trimite astronauti pe Marte undeva in jurul anului 2030.

"Sper ca nu va fi prea dur si ca vom putea munci si trai in spatiu perioade mai lungi", declara, in ianuarie, americanul Scott Kelly.

"Apa care curge si in care poti inota, nu cea sub forma de bule care plutesc in spatiu, este ceea ce imi va lipsi cel mai mult", a spus, la randul sau, rusul Mihail Kornienko.