E adevarat, dimensiunile si forma misteriosului obiect s-au modificat substantial.

Pentru prima data, "enigmatica insula" a fost descoperita in iulie 2013. In urmatoarele luni insa, oamenii de stiinta au constatat ca obiectul a disparut, pur si simplu: fotografiile trimise de sonda Cassini nu aratau nimic.

S-a spus ca este vorba de un fenomen temporar.

Dar in august anul curent, "insula" a reaparut, dar sub alta forma si de alte dimensiuni.

Despre ce ar putea fi vorba? Cercetatorii cred ca bizarul "obiect de culoare alba" ar putea fi un aisberg sau o masa de bule de gaze. Fotografiile au suprins, de asemenea, un fel de furtuna, ceva absolut neobisnuit pentru "linistitul" Titan.

Astronomii au botezat obiectul necunoscut "insula fermecata", pentru ca nu stiu exct ce anume reprezinta imaginile luate de Cassini. Totusi, oamenii de stiinta estimeaza ca fenomenul, indiferent de ce inseamna el, ar putea avea legatura cu schimbarea anotimpurilor - in acea perioada, in emisfera nordica a satelitului se apropia vara.

Pe Titan exista, intr-adevar, anotimpuri, dar care, spre deosebire de Terra, dureazanu trei luni, ci sapte ani pamanteni. In regiunea unde a fost descoperit obiectul misterios, de patru ani este primavara, iar in 2017 se va instala vara.