Explozii stranii de unde radio dintr-o sursa neidentificata, aflata la miliarde de ani lumina de Terra i-au pus pe astronomi in incurcatura. Un mister care dureaza deja de cinci ani, perioada in care oamenii de stiinta s-au intrebat: aceste semnale sa fie, oare, rezultat al unei unde intamplatoare sau al activitatii corpurilor cosmice? Acum insa, intr-un articol publicat in revista Science, cercetatorii sustin cu fermitate ca respectivele semnale indica, de fapt, mari catastrofe spatiale.

Daca aceasta parte de mister pare rezolvata, ramane inca fara raspuns alta intrebare: despre ce cataclisme ar putea fi vorba si ce anume le-au cauzat? Fireste, exista ipoteze: fie o fuziune stelara, fie formarea unor supernove. Prima explozie de unde radio a fost descoperit in urma cu aproape sase ani, in emisfera sudica. De o claritate inimaginabile, el a durat cateva milisecunde, cat clipesti din ochi, adica. Semnalul a aparut si disparut de cateva ori, lansandu-le cercetatorilor numai posibilitatea de a specula cine ar putea fi autorul acestei serii de mesaje.

Semnale identice au fost primite si mai tarziu, destul de puternice pentru a ajunge la suprafata pamantului. Calculand intervalul dintre ele, oamenii de stiinta au constatat ca ele au aparut in momentul in care Universul avea intre sase si zece miliarde de ani de existenta, adica aproape jumatate din varsta Universului.

Au fost formulate mai multe scenarii: intersectarea câmpurilor magnetice extrem de intense a două stele neutronice - obiecte foarte dense unde, spre exemplu, într-un spaţiu similar celui ocupat pe Pământ de un oraş este compactată întreaga masa a Soarelui; aparitia unei supernove, orbitată de o stea neutronică, ar putea produce astfel de evenimente radio în măsura în care câmpul magnetic al stelei neutronice interferează cu explozia supernovei, însă o astfel de combinaţie cosmică ar fi destul de rară. "Explicaţia noastră favorită este o explozie gigantică produsă de un magnetar, un tip de stea neutronică puternic magnetizată", a declarat Dan Thornton de la Universitatea din Manchester, Anglia.