Timp de aproape 50 de ani, dinozaurul Deinocheirus mirificus a fost prezenat de paleontologi drept un pradator carnivor de temut. Primele ramasite ale animalului au fost scoase la iveala in 1965 in desertul Gobi, din Mongolia, dar nu au fost suficiente pentru a deduce cu exactitate aspectul lui si dimensiunile reale.

Recent au fost descoperite insa si alte oseminte, care au permis cercetatorilor sa schiteze un portret mai precis, dezvaluind, astfel, si misteriosul sau comportament. In pofida tuturor asteptarilor, Deinocheirus s-a dovedit a fi un urias pasnic, ierbivor, care-si folosea ghearele nu pentru a-si ucide prada, ci pentru a sapa pamantul.

Potrivit paleontologilor, Deinocheirus a trait in urma cu 70 de milioane de ani. Pe atunci, desertul Gobi era o regiune plina de vegetatie luxurianta. Animalul isi folosea labele superioare si ghearele pentru a sapa dupa hrana vegetala.

Lipsit de dinti, dinozaurul trebuia sa inghita pietricele, pentru a "pisa" alimentele. Impresionant prin dimensiunile lui, el masura 11 metri si cantarea in jur de sase tone.

 

Gentside Découverte