Oamenii de stiinta au descoperit fenomentul cu noua ani in urma, dar numai acum au obtinut primele imagini. Nimeni nu stie de cat timp acest uragan bantuie pe planeta. Zona centrala a uraganului, asa numitul ochi, unde nu exista nori si unde domneste un calm relativ, are o latime de 2.000 de kilometri, adica de 30-40 de ori mai mult decat cele mai teribile uragane de pe Pamant. Viteza vantului poate atinge pe latura exterioara a urganului 150 de metri pe secunda.

Uraganul circula deasupra unei mari regiuni a planetei Saturn, misterioasa si cunoscuta drept „Marele hexagon”. „Acest uragan seamana cu fenomene similare de pe Pamant”, a comentat Andrew Ingersoll, membru al echipei de coordonare a Cassini. Dar pe Saturn el are dimensiuni uriase, mentinandu-se pe seama vaporilor de apa din atmosfera planetei”, a precizat expertul.

Daca unele aspecte ale acestui fenomen au putut fi clarificate, intr-o masura sau alta, oamenii de stiinta nu gasesc raspuns la o intrebare: ce varsta are acest uragan. Cel putin 9 ani, asta e un lucru sigur, existenta lui fiind consemnata in 2004. La acea data, la Polul Nord al planetei Saturn era iarna polara, uraganul se afla in umbra si, prin urmare, a fost imposibil sa se vada ce se intampla acolo. Dar de atunci si pana acum, uraganul a continuat sa „traiasca”.