În Atlanticul de Sud, la câteva sute de kilometri de coasta Braziliei, se afla una dintre cele mai periculoase zone de radiaţii cunoscute pe Terra. Respectivul perimetru,  numit Anomalia Sud-Atlantică (SAA - South Atlantic Anomaly), mai cunoscut sub numele de „Triunghiul Bermudelor spaţial”.

Este locul unde centurile Van Allen – inele de particule încărcate electromagnetic care înconjoară Pământul - se afla la cea mai mica distanţa de suprafaţa planetei. SAA a fost descoperită în anii 1950 si, de la bun inceput, oamenii de stiinta au estimat ca zona ar putea prezenta unele riscuri.

Si nu s-au inselat. De multe ori, astronauţii de pe navetele spaţiale au anuntat ca laptop-urile de bord s-au blocat când aparatele de zbor au survolat această zonă.

Mai mult, unele vehicule spaţiale, precum telescopul spaţial Hubble, au fost astfel proiectate încât instrumentele lor sensibile să se închidă automat la trecerea prin zonă, pentru a evita orice eventuale defectiuni. Neregulile apărute la sateliţii reţelei Globalstar sunt atribuite influentei aceastei regiuni.

Recent, oamenii de stiinta de la Institutul National de Astrofizica din Bologna, au studiat SAA analizand datele înregistrate de un satelit de monitorizare cu raze X, nunmit BeppoSAX, activ în anii 1996-2003. S-a descoperit, astfel ca, in ciuda celor stiute pana acum, în straturile inferioare ale SAA nivelul radiaţiilor era mult mai scăzut decât în straturile superioare. S-a constatat, de asemenea, că anomalia se deplasează lent către vest.

Pornind de la aceste observaţii, cercetători proiectează acum un telescop spaţial care va orbita prin partea inferioară a zonei periculoase, mai putin studiata, atentia specialistilor concentrandu-se in special pe extrapolarea datelor înregistrate în partea superioară a anomaliei.