Falsificarea probelor s-a realizat prin modificarea presiunii aerului din anvelope, ceea ce s-a reflectat în datele privind consumul de combustibil furnizate de companie autorităţilor nipone pentru patru modele de mini vehicule (cu motoare mai mici de 660 centimetri cubi) comercializate în Japonia.
Manipularea a vizat 157.000 autoturisme modelele ek Wagon şi ek Space produse de Mitsubishi după 2013 şi alte 468.000 de unităţi Dayz şi Dayz Roox, ambele produse împreună şi comercializate de Nissan Motor, relateaza agerpres.

Mitsubishi a descoperit că datele erau false în urma derulării unei anchete interne, ale cărei rezultate au fost transmise autorităţilor nipone, a anunţat preşedintele companiei într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Turismului. "Continuăm să cercetăm ce s-a întâmplat şi cine sunt vinovaţii", a spus Aikawa, care a anunţat, de asemenea, că va fi înfiinţată şi o comisie independentă de investigaţii.

Şeful Mitsubishi a adăugat că s-a luat decizia opririi producţiei şi comercializării tuturor modelelor menţionate şi a cerut "scuze sincere" consumatorilor afectaţi, cărora compania le va oferi compensaţii. De asemenea, el a subliniat că, "ţinând cont de gravitatea cazului", compania va verifica datele privind consumul energetic şi de la alte modele exportate, în cazul cărora testele variază în funcţie de legislaţia naţională.

Acţiunile producătorului nipon de autovehicule Mitsubishi Motors au scăzut cu peste 15% la Bursa din Tokyo, după ce a anunţat o conferinţă de presă pe tema unor presupuse nereguli la testele privind emisiile poluante, aceasta fiind cea mai mare scădere începând din iulie 2004. Modelele de mini vehicule sunt foarte populare pe piaţa japoneză datorită costurilor reduse de întreţinere, consumului mai eficient de combustibil şi dimensiunilor reduse.