Republicanul Mitt Romney a atribuit înfrângerea de la prezidenţialele din 6 noiembrie "cadourilor" oferite de Barack Obama electoratului, potrivit presei americane, care a luat la cunoştinţă mesajul printr-o teleconferinţă, relatează AFP, informeaza Mediafax.

Mitt Romney invocă "îndeosebi comunitatea neagră, hispanică şi tinerii", care au primit beneficii din partea preşedintelui, potrivit comentariilor pe care Romney le-a purtat telefonic cu principalii donatori ai campaniei sale electorale, raportate de New York Times.

"În fiecare dintre cazuri, au fost foarte generoşi cu ceea ce urmează să le ofere acestor grupuri", a explicat Mitt Romney care nu a mai făcut nicio declaraţie publică după seara alegerilor.

"În ceea ce priveşte tinerii, de exemplu, anularea dobânzilor pentru împrumuturi pentru studenţi reprezintă un mare cadou", a explicat Romney, după care a menţionat oferirea de contraceptive gratuite pentru tinerele femei şi reforma sanitară pentru persoanele cu venituri scăzute.

"Imaginaţi-vă că pentru o persoană care câştigă 20, 30 sau 35.000 de dolari pe an, căreia i se spune că i se va da o asigurare de sănătate gratuită, în valoare de 10.000 de dolari pe familie, este enorm", a afirmat el, având în vedere şi "electoratul hispanic".

"În afară de asta, amnistia pentru copiii fără forme legale a fost un mare plus pentru electoratul hispanic", a continuat Romney, potrivit publicaţiei.

Pe parcursul celor 20 de minute cât a durat apelul, candidatul nu a admis nicio eroare în gestionarea campaniei, atribuind succesul candidatului democrat concentrării asupra cadourilor către "anumite segmente ale populaţiei - a depus un mare efort asupra lucrurilor mărunte. Dar acele lucruri mărunte însumează mii de miliarde de dolari", potrivit transcrierii Los Angeles Times.

Propunând participanţilor să păstreze legătura pentru "a avea o influenţă asupra direcţiei în care se îndreaptă partidul, şi eventual pentru selectarea următorului candidat la prezidenţiale, care apropo, nu voi fi eu" a precizat, Mitt Romney, potrivit publicaţiei americane.