1.Iubirea actioneaza precum un drog

Intr-adevar. Indragostitii simt, uneori, o stare de euforie pe care nu am incercat-o niciodata, dar care are explicatie stiintifica. Problema este ca, potrivit studiilor de specialitate, sentimentul iubirii stimuleaza aceleasi parti ale creierului ca si narcoticele, in special centrul satisfactiei. Printre altele, un studiu publicat recent in revista Plos One, ajunge la concluzia ca fotografii cu indragostiti pot domoli durerea. De aceea, sentimentele care apar in momentul unei despartiri sunt similare celor care au fost privati de droguri.

2. Primavara, hormonii isi ies din minti

Este incorect, scrie Berliner Zeitung. Potrivit profesorului Helmut Schatz, "afirmatiile despre hormonii care, primasara, sar ca niste bezmetici, nu corespunde realitatii". In general, spune cercetatorul, nu exista haos in cazul hormonilor, pentru ca vorbim despre un sistem foarte bine pus la punct. In plus, statisticile privind natalitate contrazic aceasta teza foarte raspandita: in majoritatea cazurilor copiii se zamislesc nu primavara, ci toamna si iarna, mai ales in perioada Craciunului.

Schatz explica faptul ca asa numitele sentimente de primavara sunt rezultatul mai multor factori. Spre exemplu, excitatia vizuala joaca un rol special: oamenii poarta mai putine haine comparativ cu sezonul rece, tinula lor lejera atragand priviri.

3. A fost dragoste de la prima vedere

Parerile oamenilor de stiinta difera la acest capitol. Unii sustin ca teoria legata de "coup de foudre" este narcisism curat si ca, de fapt, totul se reduce la atractie fizica. Altii sustin contrariul si afirma ca, atunci cand un necunoscut te "dezbraca" cu privirea, corpul se infioara de placere. Dar cand un necunoscut te priveste direct in ochi, asta inseamna deja inceputul unei iubiri. 

4. Dragostea te orbeste

Intr-o oarecare masura, asa este. Conform unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Florida, indragostitii nu vad in alte persoane un posibil partener. Nu exista decat persoana iubita. Unul dintre experimentele organizate de oamenii de stiinta a aratat ca fotografiile unor oameni atragatori nu au avut nici un efect asupra celor care-si aminteau clipe unice petrecute cu partenerul de viata.

5. Drumul spre iubire trece prin stomac.

Gresit. Pentru ca barbatii flamanzi se uita dupa femei: asa a stabilit o echipa de cercetatori din California. Cand este vorba de fete, chiar si un barbat nemancat apreciaza feminitatea, eleganta, inteligenta si frumusetea.