Jurnaliștii ucraineni au efectuat propria investigație in jurul așa-numitului proiect "Yuzovsky", despre care nu doresc să discute nici autoritatile din Ucraina si care implică resurse considerabile care pot schimba harta energiei din Europa.

O analiza la fata locului arata ca, in Donbas, nu există luptă pentru umanism, federalizare, apararea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă și a patrioților slavi împotriva nationalistilor ucraineni și a "juntei de la Kiev.

Toate aceste imagini au fost confecționate în birourile Kremlinului și bagate in capul oamenlor de rand pentru a ascunde adevăratul scop al operațiunii speciale a Rusiei: blocarea accesului Ucrainei la cel mai mare camp de gaze de sist din aceasta parte a Europei si mentinerea dependentei energetice fata de Moscova.

In orașul Slaviansk nu exista întreprinderi strategice, nici unitățile militare sau institutele de cercetare. Cu toate acestea, orasul se află în inima teritoriului "proiectului Yuzovsky ", care concentreaza unul dintre cele mai mari depozite de resurse energetice ale secolului 21, sustnin jurnalistiii ucraineni.

Câmp de gaze gigant acoperă o parte din teritoriul Donețk și regiunea Harkiv.

Suprafața totală a campului cu gaze de șist este de aproape 8.000 de kilometri pătrați. Expertii afirma că rezervele de gaze din zona ar putea schimba fundamental piata energetica nu numai din Ucraina, dar și în Europa.

"Rezervele sunt destul de semnificative. Unele dintre cele mai mari din Europa. Conform estimărilor actuale, putem crește cu 30-40% producția de gaze interne. În cazul în care producția de gaze va fi la nivelul a 20 de miliarde de metri cubi, inseamna o crestere de aproape 10 miliarde"- spune ministrul energiei din Ucreaina, Iuri Prodan.

"In cazul în care Ucraina va crește producția cu 15-20 miliarde de metri cubi, acesta va deveni din importator un exportator" - a declarat directorul general al Centrului de Cercetare a Energiei de la Kiev, Alexander Kharchenko.

Reamintim ca, pe 24 ianuarie, la Davos, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a semnat acordul între Shell și Nadra Yuzovska privind împărțirea producției de gaze de șist in cadrul proiectului Yuzovsk, cel care vizeaza campul de gaze care acopera regiunile Harkiv și Donetsk.