Potrivit politiei, cooptarea acestor specialisti in investigatii constituie o masura de precautie. „Dupa decesul, in circumstante neelucidate, a omului de afaceri, in varsta de 67 de ani, politia a inconjurat casa miliardarului rus si nu permite decat accesul persoanelor autorizate”, scrie ITAR-TASS, citand un comunicat.

„Ofiteri cu pregatire speciala, inclusiv experti in substante chimice si radioactive, au cercetat interiorul cladirii ca masura de precautie. Dorim sa asiguram ca nu exista nici un risc pentru populatie”, se mentioneaza in respectivul document.

Avocatul lui Berezovski, Alexander Dobrovinski, a scris pe pagina sa de Facebook: „In ultimul timp, clientul meu ajunsese intr-o stare ingrozitoare: plin de datorii, el a vandut o parte din apartamente si nu mai stiu ce. In plus, zilele trecute el le-a cerut prietenilor 5.000 de dolari pentru un bilet de avion. Dorea sa plece undeva”, a mentionat avocatul.

Publicatia rusa Vzgliad noteaza, pe de alta parte, ca in ajunul mortii sale, Berezovski a dat un interviu unui corespondent american, in care recunostea ca „nu mai vede sensul de a trai”. „Mi-am pierdut sensul vietii. Nu vreau sa vorbesc despre politica. Am 67 de ani si nu stiu ce sa fac mai departe”. Presa britanica de astazi scrie, la randul ei, ca Berezovski urma un tratament impotriva depresiei si se gandea la moarte.„Era distrus sufleteste, vorbea de sinucidere. Mi-a spus ca totul s-a terminat si ca cel mai bun lucru care i s-ar putea intampla este un infarc”, citeaza Guardian afirmatiile unuia dintre apropiatii oligarhului rus.

Ultima data, Berezovski a aparut in public la 31 august 2012, in cadrul procesului intentat fostului sau protejat, alt oligarh rus, Roman Abramovici, favorit al Kremlinului si de la care a reclamat 3 miliarde de dolari. Trei luni de audiente si intense dezbateri mediatie au scos la iveala universul plin de intrigi ai tarilor Rusiei post-sovietice si dubioasele lor practici de afaceri. Berezovski a pierdut procesul si urma sa-i plateasca lui Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea, mai multe miliarde de dolari.

Intrand in marile afaceri, in 1990, cu o firma specializata in vanzarea de autoturisme, Berezovski scapa nevatamat dintr-un atentat, soldat, la 7 iunie 1994, cu moartea soferului masinii sale si cu ranirea grava a uneia dintre garzile de corp. De ancheta demarata in acest caz s-a ocupat ofiterul Alexander Litvinenko. Investigatia nu a fost finalizata niciodata. In schimb, 12 ani mai tarziu, Litvinenko, stabilit si el la Londra si devenit un aproapiat al lui Berezovski, a fost otravit cu poloniu si a murit in suferinte groaznice. De la capataiul lui Litvinenko, Berezovski a aratat acuzator spre Vladimir Putin, despre care a afirmat ca ar fi oranjat otravirea fostului agent.