1. Lusail, Qatar

Populatie prognozata: 450.000 de oameni, dintre care 370.000 cu resedinta permanenta

Buget: 45 miliarde de dolari

Suprafata: 38 kilometri patrati

Lusail este cel mai realist dintre proiectele avansate, poate si pentru ca aici ar urma sa se desfasoare cele mai importante dintre meciurile campionatului mondial de fotbal din 2022.

Lucrarile de constructie au inceput deja pe malul Golfului Persic, la 23 de km nord de Doha.

Printre altele, aici va fi ridicat cel mai important stadion al competitiei, cu o capacitate de 86.000 de locuri. Sistemul de climatizare a fost conceput de compania Populous si de biroul de arhitectura Norman Foster.

Lusail este menit sa devina capitala economica a Qatarului: dezvoltatorul proiectului, compania de stat Lusail Real Estate Development si-a propus sa ridice 25.000 de imobile rezidentiale si 22 de hoteluri.

Perimetrul orasului va cuprinde, de asemenea, patru insule artificiale, restul teritoriului urmand sa fie impartit in 19 cartiere. Se estimeaza ca aici vor locui permanent 200.000 de oameni, alti 170.000 urmand sa asigure serviciile necesare pentru cei 80.000 de turisti care se vor afla zilnic in Lusail pentru tot felul de distractii.

Compania Al Bandary Rel Estate, una dintre numeroasele firme implicate in realizarea proiectului, vrea sa construiasca in Lusail un bloc cu 29 de nivele si cu un aqua parc la etajele inferioare.

 

2. Orasul regelui Abdullah, Arabia Saudita

Populatie prognozata: 2 milioane de oameni

Buget: 80-100 miliarde de dolari

Suprafata: 173 kilometri patrati

Orasul economic al regelui Abdullah este deja construit in proportie de 15%.

Conform proiectului initial, noua asezare este chemata sa devina un punct major in procesul de difersificare a economiei tarii.

Orasul va dezvolta alte ramuri industriale decat cea petroliera. In acest sens vor fi construite numeroase intreprinderi, care vor asigura 1 milion de locuri de munca.

Noul oras va dispune, de asemenea, de cel mai modern port din regiune.