Senatul italian urmează să adopte marţi forma definitivă a unui proiect de lege care modifică radical Constituţia ţării şi care va intra în vigoare spre vara anului 2016, după o ultimă dezbatere parlamentară şi o consultare populara.

Se va modifica inclusiv componenţa Senatului: numărul senatorilor va fi redus la 100, faţă de 315 în prezent, aleşi în cadrul celor 20 de regiuni italiene şi retribuiţi de acestea. Dintre cei 100 de senatori, cinci vor fi numiţi de preşedintele Republicii. Foştii şefi de stat vor fi senatori de drept pe viaţă.

Şeful statului va fi ales de două treimi din 'marii electori' (ansamblul deputaţilor, senatorilor şi aleşilor regionali) în cursul a trei prime scrutinuri, iar apoi prin alte trei scrutinuri de către trei cincimi ale marilor electori, un al şaptelea scrutin urmând a fi decisiv prin votul a cel puţin trei cincimi dintre aceiaşi alegători. Până în prezent, alegerea preşedintelui necesita două treimi în cursul a două prime scrutinuri, iar apoi majoritatea simplă a unui al treilea.

În ceea ce priveşte adoptarea legilor, guvernul va putea cere o procedură accelerată a Camerei Deputaţilor pentru unele legi pe care le consideră urgente, obligându-i astfel pe aleşi să se pronunţe asupra lor în termen de 70 de zile sau 95 de zile pentru documentele mai complexe.