Anuntul privind renuntarea la South Stream s-a suprapus, in timp, cu recunoasterea de catre autoritatile de la Moscova a faptului ca anul viitor Rusia nu va putea evita recesiunea.

Rusia a ajuns intr-un punct de cotitura al istoriei sale. Economia bazata pe castiguri realizate din petrol si gaze naturale a devenit incapabila sa-si indeplineasca rolul ei de pana acum: acela de a asigura o viata indestulata elitelor si un trai decent si stabil marii majoritati a rusilor.

Rusia se afla in fata necesitatii tactice de a trai dupa mijloace si de a invata sa reduca inteligent din cheltuieli. Au trecut vremurile cand, fara sa tina cont de facturi si note de plata, Rusia construia conducte pentru transportul hidrocarburilor, achizitiona active industriale in strainatate, uitand de randament sau eficienta. 

Inghetarea salariilor din sectorul bugetar este o masura justificata din punct de vedere economic. Mai grav este daca ea va fi urmata de o reducere a veniturilor sau de concedieri masive printre functionarii care reprezinta "baza electorala" a puterii. Situatia va deveni critica daca va fi nevoie sa se mearga mai departe, trimitand in somaj medici si cadre didactice. 

Pentru ca urmatoarea epoca economica sa nu devina, in cazul Rusiei, una de piatra, autoritatile trebuie sa foloseasca actuala criza ca sansa pentru dezvoltarea si a altor sectoare de activitate.

Actiunile ulterioare ale puterii vor depinde direct de o analiza cinstita si responsabila a cauzelor care au adus Rusia, o tara extrem de bogata in materii prime, in impas economic.