In ultimele saptamani, noteaza cotidianul britanic, multi s-au intrebat de ce Ahmetov, „cel mai puternic om din Donetsk” s-a dovedit incapabil sa previna violentele care ameninta cu destramarea tarii.

„Rinat Ahmetov, miliardar, patronul unui mare imperiu format din mine de carbune, uzine metalurgice si centrale electrice nu s-a implicat cand separatistii au acaparat din mainile Kievului importante parti din estul Ucrainei”, constata Financial Times. Pe de alta parte insa, omul de afaceri a criticat, alaturi de politicienii de la Kiev, desfasurarea referendumurilor privind statutul regiunilor Donetsk si Lugansk.

Mai mult, Ahemtov a avut recent, la Kiev, o intrevedere cu seful diplomatiei germane, in incercarea de a organiza tratative intre guvernul Ucrainei si separatisti. Dar, pana in prezent, Ahmetov nu a reusit sa calmeze spiritele, ceea ce a trezit nedumerire privind intentiile reale ale marilor intreprinzari ucraineni.

Surse din anturajul apropiat al oligarhului afirma ca Ahmetov depune eforturi majore pentru a mentine integritatea teritoriala a tarii. „El nu vrea sa traiasca intr-o enclava suspecta cu un viitor incert”, a declarat pentru FT ziaristul Andrei Budiak.

Dar, comenteaza cotidianul economic, daca Ahemtov trece de partea separatistilor, el se va confrunta cu sanctiunile occidentale, punand in pericol numeroasele sale afaceri. In acelasi timp, daca busnissmanul va adopta pozitia Kievului, el risca sa piarda sustinerea regiunii sale si sa atraga furia Rusiei.

„Afacerile lui Ahmetov sunt orientate spre export. Prin urmare, el va intampina dificultati importante daca, de teama sanctiunilor, navele straine nu vor mai putea ancora in portul Mariupol”, a declarat Sergei Taruta, unul dintre consilierii omului de afaceri si, mai nou, guvernator al regiunii Donetsk.