Un acord a fost semnat între Moody's Investors Services, Moody's Analytics şi firma mamă Moody's Corporation pe de o parte şi Departamentul american al Justiţiei şi 21 de state americane pe de altă parte. "Eşecul Moody's de a adera la propriile standarde de acordare a ratingurilor i-a dus în eroare pe investitori, a jucat un rol semnificativ în colapsul pieţei imobiliare şi a contribuit semnificativ la marea recesiune" a explicat Procurorului general adjunct al SUA, Bill Baer.

În replică, Moody's a subliniat că această înţelegere nu înseamnă că agenţia admite că a încălcat legea. "Acest acord recunoaşte măsurile considerabile introduse de Moody's pentru a întări şi promova integritatea, independenţa şi calitatea ratingurilor sale" a precizat agentia de evaluare.

Moody's devine, astfel, a doua mare agenţie de rating care ajunge la o înţelegere cu justiţia americană după ce a fost acuzată că a acordat calificative incorecte pentru investiţiile legate de creditele ipotecare de tip subprime înaintea crizei financiare din 2008. În urmă cu doi ani, Standard & Poor's a acceptat să plătească 1,37 miliarde de dolari pentru a scapa de aceleaşi acuzaţii.

O anchetă a Congresului SUA a descoperit că agenţiile de rating au acordat cele mai bune calificative (AAA) unor obligaţiuni ipotecare toxice doar pentru a câştiga drept clienţi băncile care pregăteau acele obligaţiuni. În 2007, aceste obligaţiuni toxice au început să se prăbuşească, ceea ce a declanşat colapsul pieţei imobiliare şi a provocat pierderi de peste 1.900 de miliarde de dolari companiilor financiare din întreaga lume în timpul unei crize care a pu în pericol sistemul global mondial. "Această criză nu ar fi avut loc fără agenţiile de rating" se arată într-un raport din 2011 al Comisiei de anchetă privind criza financiară, mentioneaza agerpres.