Moody's Investors Service a revizuit joi ratingul datoriei Ciprului, de la 'B3' la 'Caa3', în scădere trei trepte în categoria 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), anunţă AFP.Potrivit agenţiei de evaluare financiară, situaţia acestei ţări 'ar putea să se degradeze serios în următoarele 12-18 luni', iar riscul ca guvernul cipriot să intre în incapacitate de plată a datoriei 'a crescut în mod semnificativ', în special din cauza dificultăţilor din sectorul bancar. Moody's, care subliniază că încheie astfel o perioadă de analizare demarată la jumătatea lunii noiembrie, plasează nota solvabilităţii Ciprului sub o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ar putea să o reducă din nou în curând.

'Principalul factor ce a determinat Moody's să coboare cu trei trepte ratingul împrumuturilor guvernului cipriot îl reprezintă sprijinul masiv pe care băncile cipriote este posibil să îl solicite' în anii ce vor urma, precizează agenţia într-un comunicat. În plus, finalul negocierilor cu troica finanţatorilor internaţionali - FMI, UE şi BCE -, rămâne 'nesigur', notează agenţia.

Moody's atribuie ratingul 'Caa3' emitenţilor de slabă calitate ce prezintă un risc real de nerambursare. La 8 octombrie, agenţia mai retrogradase cu trei trepte, la 'B3', nota de solvabilitate financiară acordată Ciprului, precizeaza Agerpres.