Perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung în lei ale Băncii Comerciale Române rămâne pozitivă, în timp ce perspectiva pentru depozitele pe termen lung în valută este modificată, de la pozitivă la stabilă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară, scrie agerpres.

Revizuirea în creştere, de la ''b2'' la ''b1'' a calificativului pentru soliditate financiară (BCA) reflectă îmbunătăţirea în curs de desfăşurare a calităţii activelor băncii, a profitabilităţii, a indicelui de adecvare a capitalului şi a structurii de finanţare.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut la 11,8% în decembrie 2016, de la 20,2% în decembrie 2015, datorită vânzării şi deprecierii împrumuturilor cu probleme, a procedurilor de restructurare şi a îmbunătăţirii condiţiilor economice, apreciază Moody's.

Conform rezultatelor băncii înregistrate în primul semestru din 2017, rata NPL era de 11%. Redresarea profitabilităţii şi reducerea expunerii la risc în ultimii şase ani au dus la o majorare a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 la 18,64% în decembrie 2016, de la 16,04% în decembrie 2015, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În pofida întăririi considerabile a profilului de risc al BCR, Moody's ţine cont de natura temporară a unora dintre aceste îmbunătăţiri.
Perspectiva pozitivă atribuită ratingului pentru depozitele pe termen lung în lei ale Băncii Comerciale Române reflectă aşteptările Moody's privind îmbunătăţirea suplimentară a profilului de creditare în următoarele 12-18 luni datorită reducerii împrumuturilor cu probleme şi a menţinerii unei capitalizări adecvate.

Îmbunătăţirea ratingurilor BCR a fost determinată de aşteptările Moody's privind un sprijin ridicat din partea grupului mamă Erste Group Bank AG, care ridică cu două trepte ratingul BCR, precum şi de menţinerea aşteptărilor cu privire la sprijinul guvernamental, dată fiind poziţia BCR de cea mai mare bancă comercială din România, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.