"Este necesar să urmăm posibilitatea pe care ne-o oferă articolul 62 al Convenţiei (de la Viena) cu privire la tratatele internaţionale, din 1969, care evocă o schimbare radicală a circumstanţelor în vederea rezilierii sau suspendării acordurilor", a declarat oficialul rus.

"Astfel ne putem servi, în prezent, de ansamblul arsenalului oferit de documente juridice internaţionale", a ameninţat Şuvalov într-o reuniune convocată de către premierul rus Dmitri Medvedev.

Rusia va adopta măsuri de protejare a pieţei în cazul asocierii Georgiei şi Ucrainei cu UE, le-a spus Medvedev adjuncţilor săi în cursul acestei reuniuni. "Gama de măsuri va fi apropiată, similară (celor pe care le plănuim în cazul Republicii Moldova)", a declarat el, citat de Itar-Tass, avertizând că în cazul în care Kievul şi Tbilisi ratifică acordurile cu UE, la fel ca Chişinăul, vor exista consecinţe asupra "volumelor relaţiilor comerciale", îndemnând să fie adoptată rapid o decizie în vederea protejării pieţei ruseşti.

 Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere cu UE pe 27 iunie.

Chişinăul, spre deosebire de Tbilisi şi Kiev, a ratificat deja acest Acord.

Consiliul Comisiei Economice Eurasiatice va examina impunerea unor eventuale măsuri de protecţie în relaţiile comerciale cu Republica Moldova în cadrul unei reuniuni prevăzute pe 16 iulie, a anunţat Şuvalov, potrivit RIA Novosti.

Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. În opinia Moscovei, acest demers ar putea să antreneze un aflux de mărfuri pe piaţa rusă. Autorităţile ruse au anunţat deja, anterior, că vor adopta dispoziţiile pe care le consideră necesare pentru a-şi proteja piaţa şi a impus deja o serie de restricţii importului anumitor produse din cele trei foste republici sovietice care încearcă să se apropie de Europa.