'Noi le recomandăm (autorităților suedeze, n.r.) să solicite informații de la comandamentul forțelor navale al Olandei', a declarat sursa respectivă, în condițiile în care speculațiile potrivit cărora submersibilul respectiv ar fi de origine rusească au prins în presa suedeză.

'Este un submarin cu propulsie diesel-electrică olandez de tip Bruinvis ce efectua săptămâna trecută' exerciții, 'inclusiv de revenire la suprafață în regim de urgență, în apropierea orașului Stockholm', conform aceleiași surse.

Acest submarin a intrat vineri în portul din Tallinn, capitala Estoniei, și 'își va relua probabil astăzi drumul' pentru a reveni în Olanda, a mai spus sursa din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova.

Sâmbătă seară, armata suedeză a declanșat o operațiune militară de amploare cu peste 200 de oameni, nave 'invizibile', nave de deminare și elicoptere, care au efectuat operațiuni de căutare într-o zonă din Marea Baltică de aproximativ 50 de kilometri după apariția unor informații referitoare la o 'activitate submarină străină' în largul Stockholm și publicarea unei fotografii cu misteriosul 'vas străin'.

Rusia a dezmințit duminică informațiile publicate de presa suedeză potrivit cărora forțele armata suedeze ar căuta un submarin rus avariat în apropiere de Stockholm. 'Nu a fost înregistrată nicio situație obișnuită și cu atât mai puțin vreun accident în care să fie implicate nave rusești', a precizat Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat, scrie Agerpres in pagina electronica.