La momentul lansarii sale, in 1983, SDI prevedea, printre altele, crearea unor lasere miltiare cu stationare terestra si spatiala pentru distrugerea rachetelor balistice sovietice, a unui ansamblu de mijloace de supraveghere si monitorizare amplasate la sol, in aer si in cosmos, precum si a unor rachete de interceptare a proiectilor inamice. Idea a fost insa abandonata in anii 1990, in contextul sfarsitul razboiului rece si a cresterii costurilor de realizare a programului SDI.

Desigur, presedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a pronuntat in favoarea imbunatatirii relatiilor cu Rusia, pe care nu o considere un "imperiu al raului" si intentioneaza sa colaboreze cu Moscova intr-o serie de probleme, inclusiv in lupta impotriva terorismului international. Aparent, nu ar exista justificri pentru relansarea asa numitelor "razboaie ale stelelor".

Contextul geopolitic, dar si modul in care Trump abordeaza chestiuni de politica externa indica altceva, lasand sa se intrevada posibilitatea reanimarii SDI care, afirma analistii de la Moscova, se va transforma intr-un instrument economic si militar al Casei Albe. In plus, noile tehnologii simplifica misiunea realizarii programului militar lansat de Reagan, iar amenintarea nucleara reprezentata de Rusia si China pot motiva eventuale decizii in acest sens.

Potrivit expertilor americani, pentru a provoca o grava criza economica in Statele Unite, nu este neaparat nevoie de un atac asupra teritoriului lor. Este suficienta detonarea unui puternic proiectil nuclear deasupra Americii, pentru ca efectul electromagnetic sa scoata din functiune toata infrastructura tehnologica a SUA, aruncand, practic, calitatea vietii in secolul al 18-lea.

Cu numai 40 de rachete de interceptare dislocate in Alaska si patru in California, SUA raman vulnerabile in fata unui asemenea scenariu. De aceea, administratia Trump trebuie, in opinia acelorasi experti, sa readuca la viata ideile lui Reagan, care propun distrugerea unei rachete balistice intercontinentale imediat dupa lansare, in prima faza a zborului lor.

Elementul cheie al noului sistem de aparare ar deveni asa numitele "tije ale lui Dumnezeu", niste bare metalice lansate din spatiu cu o vizteza de 11 kilometri pe secunda si capabile, gratie energiei cinetice, sa spulbere orice obiect la simpla lui atingere. Amplarea pe orbita a unor astfel de interceptori sub numele de cod "colierul de diamante" figureaza in programul SDI.

Strategii militari ai SUA nu exclus eventualitatea folosirii unei asemenea arme impotriva ISIS.Astfel, in opinia actualului consilier al lui Donald Trump pe probleme legate de dezvoltarea programelor spatiale, Robert Walker, crearea unei arme cosmice se inscrie pe linia doctrinei de politica externa a presedintelui ales.