Chestorul Camerei, Dan Motreanu, a declarat că există două soluţii pentru încadrarea în bugetul pe 2013: fie economisirea prin renunţarea la cazarea la hotel şi îndreptarea deputaţilor către gazde, fie reducerea sumelor forfetare de care beneficiază deputaţii, relateaza Mediafax.

Motreanu a precizat că, din punctul său de vedere, s-ar putea economisi circa 4.000 de lei pentru fiecare deputat pe lună dacă aceştia nu vor mai beneficia de cei 7.800 de lei pentru cazarea la hotel, ci doar de suma de 3500 de lei care se acordă acum pentru achitarea contravalorii gazdei.

El a explicat că, în condiţiile în care în legislatura viitoare vor fi cu 88 de depitaţi în plus, efortul bugetar acordat cazării acestora la gazdă şi nu la hotel ar scădea considerabil.

Motreanu a mai spus că în acest moment circa 170 de deputaţi beneficiază de cazare la hotel, suma plătită pentru fiecare dintre aceştia fiind de 7.800 de lei lunar.

El a arătat că s-ar face o economie de circa 150.000 de Euro lunar dacă aceştia nu ar mai sta la hotel, ci în gazdă.

Cealaltă soluţie prezentată de Motreanu este reducerea sumei forfetare pentru fiecare deputat de la 1,5 din indemnizaţie la 1,2-1,3 din indemnizaţie, ceea ce ar conduce la o scădere a efortului bugetar.

Motreanu a precizat că aceste două soluţii sunt optime pentru încadrarea în bugetul pentru anul 2013 şi a arătta că le va prezenta Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, marţi, în prima şedinţă BPN al PSD de după alegeri, la care a avut şi presa acces, că nu vor fi daţi mai mulţi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru că sunt mai mulţi parlamentari, el îndemnând la tăierea salariilor şi a sumelor forfetare

"Toţi parlamentarii noştri trebuie să ştie şi vă spun de pe acum, pentru domnul Zgonea, domnul Ilie Sârbu, să anunţaţi secretarii generali ai celor două Camere - anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l mărim pentru că avem mai mulţi parlamentari, pentru că lumea nu ar înţelege acest lucru şi ar fi absolut incorect", a spus Ponta.