Segmentul de gadget-uri ieftine nu este reprezentat în volum suficient, potrivit managementului companiei Mozilla. Propriul sistem de operare pentru dispozitive mobile - Firefox OS - al carui interfata va fi orientata catre aplicații accesate prin intermediul unui browser web, va asigura costuri mai mici atat pentru smartphone-uri, cat si pentru tablete.

Corporatia vrea astfel sa ofere o alternativă popularelor platforme Android și iOS.

"Vedem oportunități extraordinare pe piețele emergente, unde consumatorii și operatorii sunt dornici de telefoane inteligente la prețuri accesibil - declara Li Gong, senior vice-presedinte al Mozilla, citat de WSJ. - Ne concentrăm pe segmentul de gadget-uri ieftine, deoarece acesta nu este reprezentat suficient ".

Gong spune că Mozilla intenționează să livreze două miliarde de aparate pe piața de smartphone-uri low cost. Compania se așteaptă să ocupe o cotă de zece procente din piața smartphone-urilor la nivel mondial, dar nu precizeaza care este intervalul de timp alocat acestui obiectiv.

"Dispozitivele cu preturi pana la 50 de dolari sunt dorite de piete emergente precum India și China," - a mai spus Gong. El a adăugat că în curând vor exista noi smartphone-uri ieftine, dezvoltate cu participarea Foxconn si a unui producator de cipuri din China, Spreadtrum Communications. Recent, oficiali ai Hon Hai Precision Industry (marca Foxconn) au anuntat că lucreaza la mai mult de cinci dispozitive, inclusiv telefoane inteligente și televizoare, pe baza sistemului de operare Firefox OS.

Firefox OS a fost prezentat în februarie a.c. in cadrul Mobile World Congress 2013. La acea vreme, Mozilla a declarat că 18 companii de telecomunicații, inclusiv China Unicom, Deutsche Telekom, 3 Group și Singapore Telecommunications, și-a exprimat sprijinul pentru dispozitivele pe platforma FireFox OS. La fel, Sony, Huawei Technologies și LG Electronics și-au exprimat dorința de a dezvolta dispozitive bazate pe acest sistem de operare.

Firefox OS se bazeaza pe tehnologia nucleu pentru internet HTML5  și permite rularea de aplicații direct de pe site-urile web prin intermediul browser-elor, cum ar fi Safari, Firefox sau Chrome. Funcționalitatea acestor aplicatii nu este diferita de programele care necesită instalare pe smartphone.

"Sistemul nostru de operare mobil bazat pe Web este mai simplu si mai puțin costisitor în termeni de consum energetic si puterea instalata de procesare în comparație cu aparatele care ruleaza Android și iOS. Practic, oferim aceeași performanță la un cost mai mic/gadget", - a explicat Gang.

Browserul Firefox foloseste motorul de căutare Google Search. În prezent, si Google intenționează să lanseze o gamă de dispozitive mobile bazate pe sistemul de operare Chrome OS, la fel ca in cazul sistemului Firefox OS aplicatiile ruland pe Internet.

Mozilla cauta acum noi parteneri pentru a promova platforma sa pentru dispozitive mobile. Gong a adăugat că, pe termen lung, Mozilla intenționează să extindă sistemul său de operare pe alte dispozitive, cum ar fi televizoarele și routerele wireless.