Începând cu luna martie 2013, Ministerul Sanatatii va reorganiza programele nationale de sanatate si va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanta. Pana atunci, MS intentioneaza prelungirea contractului cadru si a programelor nationale de asigurari de sanatate.

 

La solicitarea MS, Guvernul Romaniei a aprobat, astazi, Ordonanta de Urgenta privind modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii

Conform documentului, incepând de anul viitor, MS va derula si finanta programele cu caracter preventiv, de sanatate publica (ca de exemplu cele care vizeaza masurile de prevenire a raspândirii HIV/SIDA si TBC),  iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta programele de tip curativ (tratement pentru afectiuni oncologice, diabet, etc).

Totodata, Ministerul Sanatatii va derula, în continuare, programul national de transplant.

De semenea, s-a hotarat preluarea finantarii serviciilor de ambulanta din bugetul de stat, astfel incat întreg sistemul de urgenta care cuprinde si unitatile de primiri urgente sa fie finantat, unitar.

Actul normativ adoptat astazi, mai prevede posibilitatea ca asistentii medicali, ambulantierii si dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanta sa execute garzi retribuite, in limita prevederilor bugetare. Pana in prezent, de aceasta prevedere beneficiau doar medicii. Asistentii medicali, ambulantierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere.