Primul va varsa 7,2 miliarde de dolari, in timp ce rivala elvetiana va plati 5,3 miliarde, bani care scapa cele doua banci de investigatii si de procese in SUA. Este o politica aplicata de autoritatile americane inclusiv marilor banci nationale, precum JPMorgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley si Bank of America, nevoite sa treaca pe la carierie, de unde au scos, in total, 40 de miliarde de dolari pentru a pune capat anchetelor privind produsele lor toxice. 

Un exemplu urmat de Marea Britanie, care a aplicat deja amenzi pentru scandalul manipularii dobanzilor LIbor, dar astfel de penalitati raman rare in restul Europei. "Diferenta nu consta in reguli, ci in maniera in care ele sunt aplicate. In cazul Statelor Unite, totul este mult mai dur", au comentat expertii Peterson Institute, potrivit carora tarile europene "nu indraznesc" sa-si "atace campionii nationali".

In schimb, cadrul legal american ofera Statelor Unite posibilitatea de a-si intinde bratul judiciar dincolo de frontiere. Nu mai departe de saptamana trecuta, autoritatile SUA au impus amenzi de 2,6 miliarde de dolari gigantului brazilian BTP Odebrecht si de 500 de milioane de dolari liderului mondial al medicamentelor genetice, grupul israelian Teva. In ambele cazuri, faptele de coruptie nu aveau legatura directa cu SUA.

In acest scop, autoritatile americane dispun de un instrument juridic fara echivalent in lume: legea FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) din 1977, care le permite sa monitorizeze afacerile unei intreprinderi din momentul in care ajunge sa fie cotata pe Wall Street sau daca tranzactiile respectivei societati tranziteaza circuitul financiar american.