Muntele Fuji are probleme. Un ultim studiu realizat de cercetatori francezi si japonezi sustine ca vulcanul, situat la sud-vest de Tokyo, a fost pus la grea incercare in timpul cutremurului din martie 2011. Seismul cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami devastator nu numai ca a cauzat accidentul de la centrala nucleara Fukushima, dar a pus sub presiune cel mai inalt punct al arhipelagului nipon.

Muntele Fuji este un vulcan de tip exploziv situat in zona unde joctioneaza placile tectonice eurasiana, filipina si pacifica. Desi eruptiile au fost rare in ultimele decenii, vulcanul nu a devenit mai putin activ, iar situatia actuala ii ingrijoreaza pe cercetatori.

"Studiile nu indica faptul ca vulcanul va intra in eruptie. In schimb, ele arata ca muntele se afla intr-o faza critica", explica Florent Brenguier, expert la Institutul de cercetare a Pamantului.

Concluziile oamenilor de stiinta sunt fructul unei metode originale. Protocolul elaborat consta in analiza unor date considerate pana acum drept parazit. Semnalele, primite din adanc de o retea de 800 de senzori seismici, reprezinta zgomotul seismic de fond. Este vorba de unde seismice de slaba amplitudine produse constant de miscarea unui val. Un zgomot care, de regula, este suprimat de analizele seismologice obisnuite.

Rezultatele studiului, publicate in revista Science, indica o deteriorare notabila a crustei terestre la nvielul regiunilor vulcanice nipone, chiar si a celor aflate la o distanta apreciabila de epicentrul cutremurului din 2011, asa cum este cazul Muntelui Fuji. Brenguier spune ca presiunea la care este supus in prezent vulcanul prezinta o "potentiala eruptie importanta. Riscul este destul de mare", crede expertul.

Ultima eruptie a vulcanului Fuji dateaza din 1707 si, teoretic, a fost stabilita o legatura intre aceasta si puternicul seism, de 8,9 grade, inregistrat, cu 49 mai devreme, in regiunea Hoei.

 

 

Gentside Découverte