Această tânără exoplanetă, denumită K2-33b si care, potrivit NASA, să află la o distanţă foarte mică faţă de steaua sa, finalizându-şi perioada de revoluţie în doar cinci zile, are dimensiuni apropiate de cele ale planetei Neptun şi o vârstă estimată între 5 şi 10 milioane de ani. La rândul ei, steaua-mamă a exoplanetei este situata la 500 de ani lumină faţă de Pământ.

Apropierea dintre K2-33b şi steaua sa mamă (această planetă se află de zece ori mai aproape de stea decât planeta Mercur faţă de Soare) îi face pe astronomi să ia în considerare noi teorii cu privire la procesul de formare a planetelor. De obicei, planetele mai "bătrâne" sunt observate pe orbite mai apropiate de stelele-mamă, fiind neobişnuit pentru astronomi ca o planetă atât de tânără precum K2-33b să se afle atât de aproape de steaua sa.

Observaţiile în spectrul infraroşu realizate prin intermediul telescopului spaţial Spitzer demonstrează că steaua pe orbita căreia se află această planetă este încă înconjurată de un disc protoplanetar în care se pot forma şi alte planete.

"Iniţial, acest disc de materie şi praf cosmic poate ascunde existenţa altor planete deja formate sau în curs de formare, însă după câteva milioane de ani praful se va risipi" noul sistem planetar devenind vizibil, conform lui Anne Marie Cody, de la NASA's Ames Research Center din Silicon Valley, California, care a participat la acest studiu.

În urmă cu un an NASA anunţa descoperirea unei planete şi a unei stele foarte asemănătoare Terrei şi Soarelui. Această planetă, denumită Kepler-452b, ar avea, conform astronomilor, vârsta de aproximativ 6 miliarde de ani - cu 1,5 miliarde de anii mai mult decât Soarele şi Pământul.

Conform NASA, steaua Kepler-452 are diametrul cu doar 10% mai mare decât Soarele, dar are aceeaşi temperatură. Această descoperire a fost cu atât mai importantă cu cât planeta respectivă se află la distanţa potrivită faţă de steaua sa pentru a putea susţine la suprafaţă apă în stare lichidă - o condiţie necesară pentru existenţa vieţii aşa cum o cunoaştem noi, scrie agerpres.