În cadrul proiectului vor fi testate metodele de acțiune prin lansarea a două sonde spațiale spre 65803 Didymos. Prima, Asteroid Impact Mission (AIM), aparținând ESA, va fi va porni spre spre 65803 Didymos in 2020, cu scopul de a studia orbita și compoziția celor doi asteroizi din sistem.

Doi ani mai tarziu, în 2022 NASA va demara misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) iar odată ajunsă la țintă sonda-proiectil DART va fi dirijată pentru o ciocnire controlată cu asteroidul mai mic din acest duo, botezat "Didymoon". Sonda AIM va monitoriza impactul sondei DART și va transmite datele obținute spre Pământ printr-o legătură de comunicații laser.

Didymoon are doar 160 de metri în diametru iar NASA și ESA doresc să observe modul în care impactul cu sonda DART va afecta orbita lui Didymoon și, în ultimă instanță, să calculeze de câtă forță ar fi nevoie pentru a devia un asteroid periculos de pe traiectoria sa. Diametrul asteroidului mai mare din sistem, Didymos, este de 800 de metri.

Traiectoria lui 65803 Didymos nu amenință Pământul, iar specialiștii NASA și ESA ne asigură că nu există niciun pericol ca acest experiment de impact să-i modifice traiectoria și astfel să devină o amenințare pentru planetă.