Sub Parcul national Yellowstone, din nord-vestul Statelor Unite, se intinde o caldera vulcanica - o uriasa caldare plina cu magma incandescenta, a carei energie a creat numeroase gheizere si surse de apa fierbinte. Tot ea constituie insa o uriasa amenintare naturala la adresa omenirii.

Iar asa cum sustin cercetatorii de la NATO, amenintarea este chiar mai ingrozitoare decat coliziunea cu un asteroid urias sau o cometa. Un grup de oameni de stiinta de la Agentia spatiala americana a pus la dispozitia BBC un raport, nepublicat pana acum pe surse deschise. Un document care descrie ce s-ar putea intampla in cazul unei eruptii si cum poate fi evitat acest lucru.

"Am fost membru al consiliului consultativ al NASA pentru protejarea planetei de asteroizi si comete", a povestit Brian Wilcox. "De-a lungul cercetatorilor mele am ajuns la concluzia ca eruptia supervulcanului este mult mai periculoasa pentru omenire", a adaugat omul de stiinta.

Pana acum, se cunoaste existenta a 20 de supervulcani, dar o eruptie devastatoare are loc, in medie, cam o data la 100.000 de ani. Ce se va intampla in acest caz? In primul rand, va fi foamete, pentru ca iarna vulcanica (cenusa va acoperi Soarele pentru o perioada lunga de timp) va distruge, practic, marea majoritate a culturilor agricole. Altfel spus, Terra nu-si va mai putea hrani locuitorii. Conform calculelor efectuate de expertii ONU in 2012, in caz de dezastru, rezervele de mancare ale oamenilor vor ajunge pentru 74 de zile.

Cand specialistii NASA au inceput sa studieze subiectul, ei au ajuns la concluzia ca cea mai simpla si mai logica varianta ar fi racirea, intr-un fel sau altul, a vulcanului. In prezent, aproximativ 60-70% din caldura emanata de Yellowstone se ridica la suprafata si se pierde in atmosfera. Restul se concentreaza in magma care, treptat, dizolva straturile de roci.

Cand jarul subteran va atinge o anumita limita, o explozie devine inevitabila. Dar daca la suprafata ar iesi un volum mai mare de energie termica decat in prezent, nu se va mai produce nici o eruptie. Potrivit NASA este suficienta o crestere de 35% a acestui volum, pentru ca Yellowstone sa nu mai reprezinte un pericol. 

Cum pui insa in practica aceasta idee? Aruncand mai multa apa peste magma! Nimeni nu va aproba una astfel de proiect, in conditiile in care numeroase regiuni ale lumii se confrunta cu un deficit acut de apa. Atunci, se sapa niste pututi adanci de 10 kilometri, pompand apa sub presiune in magma. Revenind la suprafata, apa va avea o temperatura de 350 de grade Celsius, racind, treptat vulcanul, ascuns sub pamant.