In caz de impact, posibilitate exclusa categoric de toti oamenii de stiinta, asteroidul, care are o masă de 135.000 de tone, ar putea distruge un oraş mare. De altfel, este cel mai voluminos asteroid detectat de oamenii de ştiinţă care trece la o distanta atat de mica de Terra. Mica raportat la dimensiunile Universului, avand in vedere ca este vorba de  27.600 de kilometri, o zecime din distanţa dintre Pamant şi Lună.

Asteroidul "va survola" zona de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă. El va fi atât de aproape de Pământ, încât se va afla la o distanţă mai mică decât altitudinea la care se află anumiţi sateliţi. "În medie, un asteroid cu o astfel de mărime se apropie atât de mult de Terra o dată la 40 de ani şi riscă să se ciocnească cu planeta noastră la fiecare 1.200 de ani", a precizat, săptămâna trecută, Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory, într-o conferinţă de presă telefonică.

Vineri, el poate fi urmărit cu un telescop amator în Europa de Est, Australia şi în Asia, unde este noapte. Asteroidul apare ca un punct strălucitor care se deplasează pe cer. "Pentru oamenii de stiinta, aceasta survolare ofera o ocazie unică de a observa de foarte aproape un obiect care zboara la o distanţă atât de mică de Terra", afirma NASA intr-un mesaj postat pe site-ul oficial al Agentiei Spatiale Americane. 

Cu ajutorul Goldstone Solar System Radar, pe care NASA îl deţine în deşertul Mojave din California, asteroidul va fi supravegheat si in zilele urmatoare, pana pe data de 20 februarie. Avand in vedere mărimea "bolidului cosmic", fotografiile realizate de radar vor fi fără îndoială reduse cu un maximum de câţiva pixeli, precizează agenţia americană. 

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie în direct, comentată de specialişti, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, pe măsură ce asteroidul se apropie de punctul în care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT. Va fi, de asemenea, realizata o animatie in timp real a deplasarii si pozitionarii asteroidului în raport cu Pamantul, însoţită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia şi din Europa, dacă, fireste, conditiile meteorologice vor permite acest lucru. 

Inchipuind un scenariu absolut imposibil, cel al unui impact cu Planeta Albastra, asteroidul, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri,  ar produse pagubele similare celor determinate de asteroidul căzut în 1908, în regiunea siberiana Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universităţii Harvard. Expertul crede ca unda de soc echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafaţă întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial. 

 

NASA afirmă că a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi, cu diametre de peste 1 kilometru, care se află în apropiere de Terra. În total, astronomii au detectat şi catalogat 9.500 corpuri cereşti de diverse mărimi care trec aproape de Terra, cu ajutorul telescoapelor şi al sateliţilor, iar această cifră reprezintă probabil o zecime din numărul lor total.