In total, pentru aceasta misiune neobisnuita vor fi cheltuite aproape 2,6 miliarde de dolari. Cu acesti bani va fi creat un aparat unic in felul sau, o nava spatiala fara pilot capabila sa „prinda” un asteroid si sa-l plaseze pe o orbita lunara. Potrivit unor prime estimari, proiectul va fi realizat in decurs de 10 ani.

In prima etapa a misiunii, care se va intinde pe patru ani, specialistii vor selecta asteroidul potrivit cercetatorilor ulterioare, de maxim 7 metri si cu o greutate de aproape 500 de tone. Cu ajutorul navei fara pilot respectivul asteroid va fi captat si plasat intr-un fel de cos urias, astfel incat sa fie "extras" de pe orbita lui si transportat spre Terra. Punctul final al calatoriei va fi asa-numitul punct Lagrange L2 al Sistemului Pamant-Luna, situat la 61.500 de kilometri de satelitul artificial al Terrei.

Aici, asteroidul va fi mentinut pe o perioada mai lunga de timp, operatiune care, afirma expertii, nu ridica mari probleme, ea necesitand o simpla corectare a vitezei de rotatie pe orbita cu 10 m/sec pe an. Prin urmare, asteroidul va putea fi „vizitat” de astronautii, care vor ajunge la noul lor obiect de studiu la bordul navei Orion.

Autorii proiectului, care si-au prezentat planului Consiliului national de cercetare al SUA la 28 martie, au subliniat ca aducerea asteroidului nu va ameninta Pamantul, pentru ca va fi vorba de un asteroid „batran” care se deplaseaza cu o viteza substantial mai mica decat cea a asteroidului care a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk, in februrie anul curent.