Tranzacția a fost finalizată și, înainte de a fi anunțată oficial, în următoarele zile, supusă spre aprobare Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), Comisiei Europene și altor autorități instituționale.

Acordul prevede transferul a peste 50% din Pangaia, divizia NBG de gestionare a proprietăților imobiliare, către fondul israeliano-american, banca elenă urmand sa pastreze conducerea și controlul subsidiarei. După încheierea tranzacției, NBG își va majora semnificativ capitalul și va păstra controlul asupra Pangaia. Surse anonime au declarat că NBG va adăuga la activele Pangaia (în valoare de 1 miliard de euro în S1 2013) o serie de proprietăți ale grupului, pentru a majora portofoliul Pangaia.

Scopul NBG este majorarea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 la 10%, de la 9,2% în iunie 2013. Planurile băncii elene includ de asemenea vânzarea hotelului Astir Palace din Vouliagmeni și a companiei Ethniki Insurance.

Săptămâna trecută, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul anunțau că National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autoritățile de concurență ale Comisiei Europene prin care banca elenă își va menține participația majoritară în subsidiara sa din Turcia, Finansbank, dar va renunța la majoritatea subsidiarelor pe care le deține în România, Bulgaria, Serbia și Albania.

Conform acordului, NBG își va menține participația de 60% în Finansbank, cea mai mare investiție a băncii elene peste hotare, dar și cea mai profitabilă. Restul de 40% va fi vândut investitorilor, în două etape, până la sfârșitul lui 2017.

În România, Banca Românească a fost înființată în anul 1992 ca bancă comercială universală, în totalitate cu capital privat. În octombrie 2003, National Bank of Greece a achiziționat de la Fondul Româno-American de Investiții 81,65% din capitalul social al Băncii Românești, devenind astfel acționar majoritar. În prezent, banca operează o rețea formată din 121 unități teritoriale și cinci centre de afaceri, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.