Potrivit reprezentantului NATO, acțiunile Rusiei sunt contrar principiilor ONU. Rasmussen a cerut autorităților de la Moscova să nu intreprinda nicio acțiune care ar putea provoca o escaladare a conflictului. Potrivit acestuia, toate părțile ar trebui să fie preocupate de gasirea imediata a unor solutii pentru rezolvarea pasnica a situației.

Si presedintele american Barack Obama a condamnat acțiunile autorităților ruse. Într-o conversație telefonică cu presedintele rus Vladimir Putin, el l-a avertizat pe acesta că desfășurarea de trupe în Ucraina va duce la izolarea economică și politică a Rusiei. În plus, SUA a oprit pregătirile pentru summit-ul de G8, care ar trebui sa aiba loc la Soci, la începutul lunii iunie.

În Ucraina, Rusia a fost declarata tara agresoare si a anuntat mobilizarea generala a recrutilor si rezervistilor. Deputații din Rada Supremă au făcut un apel in fata președintelui rus, Vladimir Putin, cerându-i să nu trimita trupe in Ucraina si sa retraga in cazarma militarii dislocati in Crimeea.