Patru nave de război din cadrul grupului Standing NATO Mine Counter-Measures Group 2 - SNMCMG-2 au intrat în Marea Neagră cu destinatia portul bulgar Burgas, informează site-ul NATO. Nava amiral a gruparii este o fregată italiană Aviere. În afară de aceasta nava, în grupare se mai afla trei vase anti-mine (minesweeper) - Rimini (Italia), Akcay (Turcia) si Chiddingfold (Marea Britanie).

Gruparea navala ajunge la Burgas astazi unde va lua parte la exercițiile navale comune cu Marina bulgara, denumite Breeze. Mai târziu, navele vor vizita România, unde, de asemenea, vor fi efectuate exerciții comune, informează NATO.

Între timp, potrivit portalului BSNews, odata cu gruparea NATO in apele Marii Negre au mai intrat submarinul turcesc Atilay și o barca de patrulare greacă Machitis.

Acceasi sursa sustine ca, în ultimele zile, în Marea Neagră, prin strâmtoarea Bosfor, au intrat alte cinci nave ale NATO. Pe 1 iulie a sosit submarinul turcesc de tip 209/1400 Preveze/Gur, iar cu o zi mai devreme - patru nave de transporatre a tancurilor din cadrul marinei turcesti - TCG C-151, TCG C-155, TCG C-156 si TCG C-157.

De asemenea, inca din 15 iunie în Marea Neagră se afla nava de recunoastere italiana Elettra, iar de pe 16 iunie - nava franceza Dupuy de Lome.

Prima se afla în mișcare spre Bosfor, mandatul acesteia în Marea Neagră incheindu-se, în timp ce cea de-a doua este ancorata in portul georgian Batumi. Potrivit Interfax, sarcina celor doua era de supraveghere a miscarilor Flotei ruse la Marea Neagra.

In prezent, în Marea Neagră se pot afla până la 13 nave de război ale NATO.