In ceea ce priveste razboiul hibrid practicat de Rusia, oficialii NATO au explicat ca, printre altele, este vorba despre presiuni economice asupra statelor independente, folosirea in interes propriu a minoritatilor nationale, crearea unor organizatii neguvernamentale si mijloace de informare in masa fidele Kremlinului.

Comentand reuniunea de astazi a NATO, cotidianul rus Kommersant nota ca Alianta constientizeaza faptul ca singura nu va putea "tine piept" Moscovei in spatiul informational. "NATO nu are mandat pentru a impune statelor membre o anumita politica in domeniul mass-media. Dar, impreuna cu UE, incercam sa ne dam seama care dintre organizatiile noastre ar putea actiona impotriva actiunilor acestui razboi hibrid", citeaza Kommersant o sursa NATO.

Analizand, la randul ei, aceasta problema a razboiului hibrid, publicatia americana The National Interest, aprecia ca incapacitatea SUA si NATO de a contracara aceasta tactica a Moscovei este legata nu atat de actiunile Moscovei, cat de propriile principii ale occidentalilor.

Dezvoltand ideea, The National Interest constata ca, parerea unanima privind suprematia militara absoluta a Occidentului asupra Rusiei a creat un fel de miopie printre politicieni si militari, care, pana in primavara anului trecut, nici macar nu s-au gandit ca Moscova ar putea lansa o operatiune de genul celei din Crimeea.

"SUA si Europa au fost luati pur si simplu prin surprindere de agresivitatea unei Rusii care a indraznit sa foloseasca forta intr-o regiune care, in opinia le apartinea din punct de vedere militar, politic si economic", afirma The National Interest.

Pe de alta parte, scrie in continuare publicatia citata, "trebuie sa recunoastem ca multi analisti, politicieni, comentatori, ba chiar si lideri, nu au fost cinstiti cu ei insisi in privinta disponibilitatii de a acorda ajutor Ucrainei, ca sa nu mai vorbim despre interesele opiniei publice. Actiunile Rusiei au demonstrat ca, in realitate, cuvintele nu costa nimic si ca printre sustinatorii occidentali ai Ucrainei au fost numerosi amatori de a arunca vorbe in vant", crede The National Interest.