Analistii militari au elaborat mai multe scenarii de joc cu participarea unor ofiteri, activi sau in retragere, iar la final au ajuns la o concluzie deloc incurajatoare: pentru a ajunge la Tallin si Riga, trupele rusesti au nevoie de cel mult 60 de ore.

"Rezultatele acestor jocuri nu lasa loc de interpretari: in prezent, NATO nu este capabila sa ofere protectie maxima celor mai expusi dintre aliatii sai", sustin autorii raportului care numara 16 pagini. In aceste condtii, "Aliantei nu-i mai raman prea multe variante. Si toate rele", rezuma expertii.

In cazul in care Rusia va ocupa rapid tarile baltice, comandamentul NATO va fi pus in fata unei dileme: sa lanseze o contraofensiva - tardiva si sortita sa genereze pierderi uriase si sa conduca la un conflict nuclear - sau sa accepte infrangerea "cu urmari catastrofale pentru Alianta si pentru popoarele baltice".

In opinia specialistilor, acest pericol poate fi inlaturat prin intarirea fortelor de intimidare din regiune. Disloarea in zona baltica a unor trupe suplimentare, dotate cu tehnica blindata va face un astfel de atac o misiune riscanta, astfel ca Moscova se va vedea nevoita sa renunte la aceste planuri, cred autorii documentului.

Intre timp, seful Pentagonului, Ashton Carter, a anuntat ca institutia pe care o conduce prevede, pentru 2017, o creşterea de patru ori, până la 3,4 miliarde de dolari, a bugetului său de cheltuieli pentru Europa în faţa 'agresiunii ruse'. Vorbind la 'Economic Club of Washington', Carter a menţionat că Pentagonul va încerca să obţină pentru anul viitor un buget de 582,7 miliarde de dolari, care să acopere priorităţile politicii SUA în domeniul apărării în noul context strategic de securitate marcat de acţiunile Rusiei şi ascensiunea grupării Statul Islamic.