Anexarea Crimeei si evenimentele ulterioare din estul Ucrainei s-au derulat pe fondul unei campanii de presa pe internet, dezinformare si atacuri cibernetice asupra organizatiilor occidentale, in special centre de analiza, structuri militare care colaboreaza, intr-un fel sau altul, cu NATO, a explicat Thomson.

O operatiune despre care oficialii NATO afirma cu convingere ca a fost regizata de guvernul de la Moscova. In acest context, la summitul NATO in septembrie anul curent, se intentioneaza elaborarea unei "politici ferme" de reactie la astfel de noi amenintari, a explicat Thomson.

Aceasta noua amenintare care, a continuat reprezentantul Marii Britanii la NATO, inseamna propaganda rusa. Thomson este convins ca dezbaterea acestei probleme va antrena dispute aprinse, dar ca tarile participante vor reusi sa ajunge la un rezultat bun.

Alianta, a detaliat Thomson, "trebuie sa spulbere miturile promovate de Rusia la adresa ei" si sa devina acel loc, unde aliatii pot proceda la un schimb reciproc de metode de contracarare a politicii informationale a Moscovei.

Dezvoltand, oarecum, subiectul, analistul rus Aleksei Makarkin a precizat ca propaganda rusa este orientata spre populatia de extrema dreapta si de stanga a Occidentului, oameni care nu au increderea in presa locala si detesta elitele. Iar recentele alegeri europarlamentare au demonstrat ca astfel de oameni nu sunt putini.