„Pentru mine, foarte important a fost ca am discutat noile posibilitati de colaborare in cadrul sctului antiracheta si care pot fi folosite dupa recentul anunt vizand reconfigurarea fazei a patru de desfasurare a sistemului de aparare aeriena. Si inainte de acest anunt era clar ca scutul NATO nu reprezinta vreo amenintare pentru fortele strategice ale Rusiei. Iar acum cu siguranta nu vor mai exista interpretari diferite. De aceea, speram ca in urmatoarele luni dialogul pe aceasta tema se va intensifica si vom putea incepe constructia unui scut comun, care sa apere atat NATO, cat si Rusia”, a spus diplomatul american.

Potrivit precizarilor sale, „vorbim de un grad ridicat de integrare a doua sisteme si structuri de comandament care lucreaza separat una fata de cealalta. NATO raspunde de apararea teritoriului ei, Rusia – de al ei. Dar potential de integrare a celor doua sisteme exista. Propunem infiintarea a doua centre, care sa permita ambelor parti un schimb permanent de informatii, inclusiv in domeniul spionajului, planificarea si coordonarea in comun a operatiunilor”, a adaugat secretarul adjunct al Aliantei.

In context, Bershbow a mentionat ca „faza a patra de desfasurare a scutului a fost anulat, iar rachetele de interceptare care urmau sa fie instalate pe parcursul acestei faze – SM 3 BlockII B – nu vor mai fi realizate deloc. Mijloacele astfel economisite vor fi directionate spre alte momente ale programului, in special pentru perfectionarea parametrilor de preizie a altor interceptori, dar SM 3 BlockII B nu vor mai fi fabricate”.

In ceea ce priveste primele trei faze, a continuat oficialul, „ele vor decurge conform planului. Faza secunda presupune amplasarea elementelor sistemului de aparare in Romania, faza a treia, in Polonia. Dar cea mai moderna racheta de interceptare care va apare in Polonia si, posibil, in Romania, va fi SM 3 BlockII A. El poate dobori rachete cu raza mica si medie de actiune, care pot zbura, spre exemplu, pana in Marea Britanie, Norvegia sau chiar in Spania”, a precizat Vershbow.