O grupare numita „cyber berkut” afirma ca a atacul a fost lansat de „patriotii ucraineni”, nemultumiti de ingerinta Aliantei in treburile tarii lor. Revendicarea, care apare pe site-ul ww.cyber-berkut.org, nu a putut fi verificata de parti independente. Berkut este numele politiei ucrainene anti-revolta, astazi dizolvata si acuzata de uciderea prin impuscare a mai multor zeci de manifestanti in zilele care au premers destituirii presedintelui Viktor Ianukovici, la 22 februarie.

Potrivit expertilor in securitate cibernetica, aceste grupari care isi spun „cyber berkut” au atacat deja mai multe site-uri de internet ucrainene in ultimele saptamani. In ceea ce priveste actiunea de sambata,  „nu a existt un imapct operational... Atacul nu a afectat integritatea sistemelor NATO”, a declarat Oana Lungescu.

Oricum, el survine in contextul tensiunilor dintre Rusia si Occident pe tema Ucrainei. Crimeea, peninsula ucraineana, a organizat duminica un referendum privind alipirea regiunii la Rusia, consultare respinsa de statele occidentale.